Duurzaam

Het is een ruim begrip.

Voeding: 
Wij proberen zoveel mogelijk biologisch, faire trade producten te gebruiken die we het liefst van zo dichtbij mogelijk halen.
In de Beemster zijn er verschillende biologische bedrijven, waar wij producten halen.

Verzorgen:
Voor het verzorgen van de kinderen en hun omgeving gebruiken we overwegend biologische en ecologische producten. Zo dragen de kinderen biologische luiers, worden schoongemaakt met natuurlijke ongeparfumeerde doekjes zonder parabenen. En ook handzeep, wasmiddel en schoonmaak middelen zijn zo natuurlijk mogelijk.

(spel) Materialen: 
Ons speelgoed bestaat voornamelijk uit natuurlijke materialen. (hout, steen, metaal en stof) Ook knutsel materiaal bestaat vaak uit ecologische producten of uit kosteloos materiaal.
Onze meubels zijn voornamelijk hergebruikt, hierbij letten we er wel op dat de kwaliteit even goed is als wanneer we het nieuw hadden aangeschaft.
Alle overige materialen die we gebruiken proberen we zoveel mogelijk op de duurzaamheid te letten.

Energie:
Onze verlichting staat uit als wij niet in de ruimte aanwezig zijn. Dit lijkt misschien ongezellig, maar als we er niet zijn merken we dit niet. We gebruiken overwegend led lampen.
De machines (koelkast, vriezer, wasmachine enz.) zijn op zuinigheid uitgekozen, daarnaast proberen we hier zo min mogelijk gebruik van te maken. Zo hangen we onze was meestal buiten te drogen. Doen we de vaat af en toe gezellig met een paar kindjes samen.

Afval:
We hebben wel 6 verschillende afvalbakken. 
Ons groenafval wordt grotendeels hergebruikt. Eerst worden de eetbare delen voor de dieren eruit gelaten. Dan gaat de rest naar de mesthoop. 
Daarnaast verzamelen we plastic, papier glas en restafval. 
En een deel van ons afval wordt weer als spel/knutsel materiaal ingezet.

Water:
We gebruiken natuurlijk gewoon water uit de kraan voor drinken, handen wassen enz.
Maar de (niet eetbare) planten buiten krijgen slootwater.