Voeding

VOEDINGSBELEID

Gezonde evenwichtige voeding vinden wij heel belangrijk, ook willen we rekening houden met onze medelevende wezens, daarom kiezen we overwegend voor verse en biologische producten die we het liefst uit de omgeving halen.

Wij hebben altijd vers fruit in huis, wat iedere morgen met de kinderen wordt schoon gemaakt. Ook voor de allerkleinste maken wij verse fruithappen, waarbij aangegeven kan worden wat je kind al mag hebben.

Tussen de middag eten wij een warme maaltijd. Deze wordt vers bereidt. Bij de maaltijd kunnen de kinderen kiezen of ze melk, water of thee willen drinken.

In de middag eten we crackers, rijstwafels of voor de erg hongerige onder ons een boterham soms met (smeer)kaas of smeer- (vegetarische) worst. Af en toe is er ook vla en/of yoghurt, of als een kind hierom vraagt nog meer fruit.

Rond 18.00 uur mogen de kinderen een boterham hier kunnen ze kaas of vleeswaar op kiezen. Drinken is overwegend thee of water ’s middags bieden we een keer sap aan.

De flesvoedingen worden gegeven volgens afspraak met de ouders/opvoeders.

Kinderen die een bepaald dieet hebben door bijvoorbeeld allergie of levensovertuiging, moeten deze, indien deze voeding niet aanwezig is, van huis meenemen. Tijdens de intake wordt dit besproken. Als dit pas later bekend wordt moet dit bij de leidsters aangegeven worden. Wij raden aan om deze voeding zoveel mogelijk overeen te laten komen met de voeding van het kindercentrum. Kinderen zijn in deze periode heel gevoelig en kunnen zich een uitzondering gaan voelen.

Traktaties zijn heel lekker bij een verjaardag, afscheid of geboorte, maar moeten wel aangepast aan jonge kinderen. Er mag niet veel suiker, vet of zout in aanwezig zijn. Voorbeelden zijn: bladerdeeg met appel, rozijntjes, baby koekjes, soepstengels met smeerkaas of appelstroop enz. Voor meer tips is er een traktatieboek.

Kinderen tot 1 jaar eten alleen warm wanneer ze dit mogen hebben.